Kuinka kehittää luovuutta: 8 vinkkiä

Usein ajatellaan, että on erikseen luovia ihmisiä tai luovia ammatteja. Luovuus on kuitenkin yksinkertaisimmillaan ongelmanratkaisukykyä ja sitähän tarvitsevat elämässään kaikki. Onneksemme luovuus ei ole vain geeneissä. Luovuus on taito jo itsessään ja aivan kuten missä tahansa; harjoitus tekee mestarin. Tässä muutama idea luovuuden harjoitteluun.

Rajoita ja haasta itseäsi

Yritä kirjoittaa teksti alle sadalla sanalla tai alle 15 minuutissa, käytä työssä vain kolmea väriä tai vain tiettyä materiaalia. Mitä vaikeamman haasteen itsellesi keksit, sen luovemman ratkaisun todennäköisesti onnistut kehittämään.

Pidä tauko

Tämä neuvo lienee tuttu jokaiselle, mutta silti sen toteuttaminen unohtuu aivan liian usein. Kun olet hetken poissa ongelman ääreltä, katsot työtäsi taas uusin silmin ja pohtimasi ratkaisu voi löytyä sillä sekunnilla.

Kirjoita käsin

The Creative Cure –kirjan kirjailijat Carrie ja Alton Barron neuvovat unohtamaan word-tiedostot ja antamaan sen sijaan arvon vanhalle kunnon kynälle ja paperille. Paperi on kuin valkea leikkikenttä, joka laittaa luovuutesi liikkeelle.

Pyydä mielipide

Älä pelkää kysyä apua. Työkaveri voi mainita jotain, mikä synnyttää aivan uusia ajatuksia. Mitä enemmän ideoita ja näkökulmia sen parempi!

Siirrä itsesi laatikon ulkopuolelle

Työpiste ei aina ole se luovin ympäristö. Ideat alkavat tihkua helpommin, kun siirrät itsesi kirjaimellisesti laatikon ulkopuolelle. Kokeile vaikka lähteä ideoiden perässä ulos, keittiöön tai vaikka portaikon alle.

Naura!

Laita itsesi hyvälle tuulelle. Silloin on paljon helpompi kehittää uusia ideoita.

Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

Luovuus on rohkeutta ajatella asioita uudella tavalla. Joskus ideoissa onnistuu ja toisinaan ei. Tarvitset siis ympärillesi ihmisiä, joiden seurassa uskallat heittää myös huonoja ideoita.

Lopeta tekosyyt ja ala töihin

Valkean paperin kammo on tuttu ilmiö jokaiselle. Pakota itsesi siitä huolimatta tekemään mitä tahansa, mikä edistää ongelmasi ratkaisussa. Pikkuhiljaa myös luovuus lähtee laukkaamaan.

 

Toivottavasti nämä vinkit innostavat sinua entistä luovempiin suorituksiin! Mikäli kuitenkin tuntuu, että kaipaat lisäapua luovassa projektissasi, autamme mielellämme.