Businesta Iranissa

Kun teimme päätöksen lähteä kartoittamaan Iranin tarjoamia mahdollisuuksia, oli monella sama reaktio; ”Miten ihmeessä te uskallatte?”. Mielikuva Iranista on ollut negatiivinen maailmanpolitiikan, historian ja länsimaisen median ansiosta. Vuonna 2016 mielikuva alkoi kuitenkin hiljalleen muuttua Iranin taloudellisen nousun myötä. Omat kokemuksemme ovat romuttaneet meidän ennakkoluulomme. Meille Iran on näyttäytynyt suvaitsevana, eteenpäin katsovana, vieraanvaraisena ja puhtaana.

Kun ydinasekiistan mukanaan tuomat talouspakotteet purettiin Euroopan osalta vuonna 2016, markkinat avautuivat monenlaiselle liiketoiminnalle. Iran on erittäin vauras maa, valtavine kaasu- ja öljyesiintymineen. Lisäksi vaurautta luovat kaivostoiminta ja maatalous. Samaan aikaan Iran saa edelleen OECD:n riskiluokituksessa arvion 6/7. Riskinotto voi kuitenkin kannattaa.

Maa on janoinen. Teollisuus kaipaa osaajia ja toimittajia kun uutta infraa rakennetaan huimaa vauhtia. Nuoret iranilaiset haluavat kuluttaa, matkustaa ja elää modernia elämää. Koulutusta uudistetaan, osaamiselle on kysyntää. Mahdollisuuksia on loputtomasti ja iranilaisilla on varaa maksaa tarvitsemastaan.


Yhteistyö onnistuu

Yhteistyömme iranilaisten kanssa on opettanut meille kolme asiaa:

  • Kaikki yhteistyö perustuu luottamukseen ja siihen, kenet tunnet
  • Kaikki on mahdollista jos luoja suo, Mas’allah
  • Iranilainen kansallisylpeys näkyy kaikessa

 

Kun tehdään businesta, toimintatavoissa on eroja. Esimerkiksi kun Iranissa kerrotaan siitä, kuka mahdollistaa mitäkin, on suomalaisten todettava, että mennään EU:n ja valtion sääntöjen mukaan.  Mikään ei ole kuitenkaan ylitsepääsemätöntä. Hyvät suhteet ovat edellytys liiketoiminnalle ja niitä olemme edistäneet aktiivisella yhteydenpidolla, molemmanpuoleisella vieraanvaraisuudella ja avoimuudella.  Alkuun mietimme, kuinka suomalainen ja iranilainen kulttuuri, laki ja normisto kohtaavat. Iranissa naisten tulee käyttää huiveja, koska laki sanoo niin. Alkoholi on laitonta, joten sitä ei virallisesti ole. Mietimme voivatko naiset operoida miesvaltaisessa business-genressä. Opimme kuitenkin, että riittää, että huivi on takaraivolla, alkoholia saa aina jostain ja nuoret parit kävelevät käsikkäin ihan niin kuin muuallakin maailmassa. Ja kyllä, huomasimme naisina olevamme tasaveroisia liiketoimintakumppaneita tiukissakin neuvotteluissa.

Ota yhteyttä jos Iran kiinnostaa. Kerromme mielellämme lisää liiketoimintamahdollisuuksista ja maan business-kulttuurista. Kanssamme kansainvälistyminen on helppoa.

Maarit Sinikangas
Projectico/Sinno
+358 40 621 2555
maarit.sinikangas@projectico.fi

maarit_projectico