Nettisivut ilmaiseksi?

Törmään tähän kysymykseen lähes joka viikko sekä töissä että vapaa-ajalla. Minulla ei kuitenkaan ole kysymykseen yksiselitteistä vastausta, vaikka teemmekin kymmeniä nettisivuja vuosittain. Sen kuitenkin tiedän, ettei ole ilmaisia lounaita eikä myöskään ilmaisia nettisivuja.

Nettisivujen ostamisen voi rinnastaa asunnon hankintaan. Vaihtoehtoja on tarjolla paljon ja usein tätä hankintaa ohjaa kiinteistövälittäjä, jonka perimmäinen tarkoitus on myydä asunto ensimmäiselle potentiaaliselle ostajalle. Ostajan todelliset intressit ja tarve eivät välttämättä ole päällimmäinen ajatus välityspalkkion kiiltäessä silmissä. Asunnon hankintaan ja hintaan vaikuttaa moni eri asia, sama pätee nettisivuihin.

Tarkasteltaessa nettisivujen hinnoittelua on hintahaitari yhtä suuri kuin palveluntarjoajien määrä. Nettisivuprojektissa olisi hyvä huomioida sekä käytetty euromäärä että projektiin kulutettu aika. On syytä miettiä, mitä nettisivujen suunnittelu ja toteutus sekä päivitys ja ylläpito oikeasti maksavat vuositasolla. Hintaa enemmän kiinnittäisin kuitenkin huomiota palveluntarjoajan valintaan, osaamiseen ja laatuun.

Mutta palatakseni aiheeseen, nettisivut voi hankkia usealla eri tavalla ja budjetilla. Tässä muutama esimerkki:

Tee itse
Verkosta löytyy nykypäivänä helposti työkaluja ja nettisivusovelluksia, jotka ovat joko ilmaisia tai maksavat muutamia euroja kuukaudessa. Koska palvelut ovat ilmaisia, niin joku tekee niillä kuitenkin businesta. Maksat todennäköisesti euroja lisäominaisuuksista tai muista vastaavista toiminnoista. Nettisivujen lopputulos itsetehtynä kuitenkin riippuu pitkälle siitä, kuinka paljon osaat itse ja kuinka paljon sinulla on aikaa opetella uusia asioita. Jos vielä haluat säästää omat sekä lähipiirisi hermot, niin itsetehdyt nettisivut eivät välttämättä ole paras ratkaisu. Mikäli kuitenkin tuntuu, että budjetti on 0€, olet luova, visuaalinen ja uudet tekniikat ei pelota, niin kannatan kokeilemaan.

Kummin-kaiman-siskonpoika
Kaikilla on lähipiirissä puolituttu, joka harrastaa internettiä ja on aktiivinen somessa, varsinkin Tinderissä. Lopputulos on yleensä sama kuin itsetehtynä, sillä erolla että tämä tutun-tutun-tuttu ei ymmärrä liiketoimintaasi, eikä todennäköisesti tiedä keitä asiakkaasi ovat. Itse olisin valmis maksamaan internetin omaavan welhon tekemistä nettisivuista korkeintaan muutaman satasen.

Tonnin digiosaaja
Nettisivujen budjetin ollessa ”toimintatonni”, löytyy varmasti tekijöitä jo enemmän, jotka ovat perillä tämän päivän vaatimuksista nettisivujen osalta. Löydät varmasti kaverin, joka tekee nettisivuja oman työn ohessa. Käyttämällä valmiita teemoja (esim. Themeforest) saadaan työn määrässä oikaistua ainakin suunnittelun osalta. Ilmaisia tai muutaman euron maksavia teemoja, toiminnallisuuksia ja työkaluja sivuston hallintaan on runsaasti tarjolla. Tämä voi kuitenkin olla kaksiteräinen miekka, sillä valmiit teemat ja toiminnallisuudet eivät välttämättä kohtaa sivuille asetettujen vaatimusten kanssa.

Investointi joka kannattaa
Kun ymmärrät liiketoimintasi arvon, osaat arvostaa myös muiden ammattilaisten osaamista. Uskallan väittää, että monenkaan yrityksen vahvin osaaminen ei ole digimarkkinoinnissa. Onneksi jo moni yritys ymmärtää hankkia osaamista yrityksen ulkopuolelta ja keskittyä itse ydintoimintoihinsa. Ammattilaisten suunnittelemat ja toteuttamat sivustot puhuttelevat asiakasta sekä sisällöllään että visuaalisuudellaan luoden aitoa lisäarvoa loppuasiakkaalle. Tämä lisäarvo luo positiivista mielikuvaa yrityksestä ja ohjaa asiakasta ostamaan. Hyvin suunnitellut ja toimivat nettisivut ovat investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin. Jos sijoitat 1000€ ja saat tämän avulla 2000€, voi jokainen todeta, että investointi on kannattava. Jokaiselle nettisivuprojektille kannattaa asettaa tavoitteet, aikataulu ja budjetti sekä kartoittaa tämän jälkeen projektille palvelutarjoaja. Ammattilaisten tuntihinnat vaihtelevat 70-120€ välillä, voit siis varautua maksamaan nettisivuista vähintään 3000€. Kun investoit nettisivuihin, mieti samalla paljonko voit saada takaisin ja millä aikajänteellä.

 

Mikään yllä esitetyistä ratkaisuista ei varmasti ole se ainut oikea. Tärkeintä on, että ymmärrät mitä olet ostamassa ja mihin investoit nettisivuja hankkiessa.

Jos mietit uusia nettisivuja tai vanhojen päivitystä, älä investoi kysymättä meiltä 😉

Minna
+358 50 545 1492
minna.sutinen@projectico.fi

minna_sutinen_projectico